Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena hmelja
  • 15.04.2024. 18:00

Izdanci hmelja prodaju se po ceni od 1.000 evra za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osetljivi, teško se čuvaju duže vreme i brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svežina ključna za njihov ukus

Foto: Depositphotos/SaraTM
  • 121
  • 9
  • 0

Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mestima, uz rubove šuma gde se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz reke i potoke. 

Podseća na divlje špargle

Njegovi izdanci podsećaju na divlje špargle i vrlo su cenjeni. U Belgiji i Holandiji se prodaju i do 1.000 evra po kilogramu, piše East Fruit. Ipak, sve je popularniji i u drugim zemljama. 

Ono što ih čini tako skupima je to što se hmelj većinom ne uzgaja za ove svrhe, nego ga pojedinci beru u svojoj okolini. Osim toga, vrlo su osetljivi, teško se čuvaju duže vreme i brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svežina ključna za njihov ukus. 

Imaju protivupalna svojstva 

Preporuka je da se kratko termički obrade, a imaju ukus sličan kelju, s orašastom, ali i notom hmelja. Pripremaju se jednako kao obične špargle - dinstaju se na maslacu sa malo soli i limunovim sokom ili kratko kuvaju na pari. Odlično se slažu sa kuvanim krompirom, ribom i piletinom ili u omletu sa jajima. 

Izdanci ove biljke nutritivno su vredni jer osim vlakana sadrže brojne vitamine i minerale, a najviše vitamin C i A, kao i kalijum. Bogati su antioksidansima zbog čega imaju protivupalna svojstva. Osim toga, sadrže i jedinjenje ksantohumol koji je delotvoran protiv nesanice, a pojedina istraživanja su pokazala da može biti delotvoran protiv nesanice, ali i raka dojke i prostate. Ovog jedinjenja ima najviše u šišaricama zrelog hmelja koji se koriste kao čaj.

Dobrobit ove biljke, kao i cena koju postiže, mogli bi da podstaknu male poljoprivrednike da pokrenu uzgoj na svom zemljištu. 


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Gaji se da bi... Više [+]

Tagovi

Izdanci hmelja Hmelj Ksantohumol Dobrobit hmelja Cena hmelja Protivupalna svojstva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.